Glass Extension and Basement Conversion, Bath

This property renovation in Bath was a minor Grand Design.  We created a luxury open-plan kitchen-diner with basement conversion, linked by a large, double-height glass extension.  We chose a stone coloured powder coated aluminium frame to blend with the existing building.

argon filled glass

The home had several needs:  to replace a tired kitchen; to create a utility room for drying laundry away from the main living areas;  to maintain adequate storage; and to look ahead to the children’s teenage years, providing their own space in a basement.

Basement Conversion

We engaged an architect and structural engineer, along with Party Wall surveyor to obtain statutory approvals.  To meet the head clearance in the basement conversion we dug down a considerable distance to underpin the walls and install floor insulation.  We tanked the walls for water-tightness, and insulated to comply with building regulations.  The finished basement accommodated a temporary kitchen to allow the old kitchen to be ripped out.   The basement now houses a small home cinema and gaming area at one end and a utility space with laundry at the other.

basement conversion games room

Half height excavation under the remainder of the house provides substantial storage and accommodates the new condensing boiler. The frameless, low-iron glass balustrade maximises natural light for the basement room along with two side windows fitted just above ground level.  The basement was finished with a polished concrete floor overlaid on a wet underfloor heating system.

Open Plan Kitchen Diner

The kitchen design incorporated a flush-fitting induction hob, quartz-resin worktop, and timber shaker kitchen units in two finishes.  We fitted an aqua glass splashback with colour-matched switches and sockets.  With large porcelain tiles over underfloor heating, an anti-slip version of the same tiles extended to the patio.  This created a seamless transition between outside and in, making the whole space feel significantly larger.  Architectural plants in colourful planters with built-in lights stand on the patio.  We installed a multi-room music system to provide music in 5 separate zones throughout the house.

kitchen diner in bath

Home Office

One of the challenges of any side extension from a rear addition is to find a role for what was the previous dining room.  A standard side extension would have covered the dining room window to create a gloomy space.  Glass overcame this problem and the previous dining room was converted into a light, airy home office with views to the garden and river beyond.

home office

To see the story of this renovation, click on the first image below.  When it enlarges use the arrows to work your way through the project.